Kakor på Ledningskollen

Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder så kallade kakor för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Mer information om kakorna. Klicka på Jag godkänner kakor för att tillåta kakor.

Jag godkänner kakor

Skapa konto – så här gör du

Här hittar du en beskrivning av hur man skapar konto Ledningskollen. Ett konto används för att skapa ärenden i Ledningskollen. Vill du istället gå med som ledningsägare?

För att få reda på var det finns nedgrävda ledningar behöver du skapa ett konto. Det går inte att ringa eller mejla Ledningskollen för att få reda på var ledningarna finns, utan du behöver själv skapa en förfrågan. För att göra detta behöver du ett konto i Ledningskollen. Klicka på "Skapa konto" högst upp till höger.

Ange kontaktväg

Användare ska ange en kontaktväg

Ange din e-postadress i båda fälten. Om du saknar e-postadress kan du bocka för rutan "Jag har ingen e-post". Din engångskod kommer då att levereras via SMS istället. Vi rekommenderar dock e-postkommunikation då detta innehåller mer detaljerad information.

Verifiera kontaktvägen

Skärmdump: Användaren ska verifiera kontaktvägen

Ledningskollen skickar en sexsiffrig engångskod till den kontaktvägen som du angav. Observera att detta är en engångskod och inte ett lösenord för kontot.

Öppna din inkorg för att lokalisera koden, men stäng inte ner den här sidan.

Lokalisera och ange engångskoden

Skärmdump: Användaren ska bekräfta e-postadressen

Kontrollera din inkorg och lokalisera mejlet från Ledningskollen. En sexsiffrig engångskod står angiven i mejlet. Skriv in koden i rutan "Verifiera kontaktväg". Gå därefter vidare med "Nästa".

Observera att mailet kan se lite olika beroende på vilken e-postklient du använder eller ifall du valde SMS som kontaktväg.

Privatperson - slutför registreringen

Skärmdump: Användaren ska välja kontotyp. Privatperson eller företag

Ange om du vill registrera dig som privatperson eller företagsanvändare. Om du registrerar dig som privatperson fyller du i de fält som efterfrågas. Därefter klickar du på länken "Jag godkänner villkoren" för att läsa igenom dessa. Sätt därefter en bock i rutan "Jag godkänner villkoren" och klicka på knappen "Skapa konto". 

Du kan inte skapa ett konto utan att ha godkänt Ledningskollens villkor.

Företagsanvändare - ange organisationsnummer

Skärmdump: Företagsanvändare ska ange organisationsnummer

Om du är en företagsanvändare markerar du alternativet "Företag" och skriver in företagets organisationsnummer. Gå därefter vidare med "Nästa".

Registrera konto i befintlig organisation

Skärmdump: Företagsanvändare ska välja organisation

Ledningskollen kontrollerar om det angivna organisationsnumret finns registrerat sedan tidigare. I de fall där organisationsnumret redan finns så visas en lista över de företag som är registrerade med det numret. 

Välj det företag (och eventuell avdelning) som du vill registrera kontot i och gå vidare med "Nästa".

Ange användaruppgifter, befintlig organisation

Skärmdump: Användaren ska fylla i användaruppgifter, som namn och dylikt

Fyll i de uppgifter som efterfrågas och klicka på länken "Jag godkänner villkoren" och läs igenom dessa. Sätt därefter en bock i rutan "Jag godkänner villkoren" och klicka på "Skapa konto". Du kan inte skapa ett konto utan att ha godkänt villkoren.

Om ditt företag har en användaradministratör så behöver denne godkänna kontot innan du kan logga in. Om ditt företag saknar användaradministratör så aktiveras kontot av Ledningskollens användarstöd. Normalt sker detta inom två timmar under användarstödets öppettider, dvs 08.00 - 17.00, helgfria vardagar.

Ange organisationsuppgifter, ny organisation

Skärmdump: Företagsanvändare ska skapa nya organisation

Om inget organisationsnummer hittades i databasen så skapas en ny organisation baserat på det nummer som du angav i förra steget. 

Ange företagsnamn och eventuellt en avdelning. Avdelning ska endast anges ifall det är väsentlig information. Exempel på detta kan vara om du arbetar i en kommun och tillhör t.ex. VA-avdelningen eller Gatubelysningsavdelningen.

Ange kontouppgifter, ny organisation

Skärmdump: Användaren ska ange användaruppgifter för ny organisation

Kontrollera att företagsnamnet och organisationsnumret stämmer överens. I annat fall kan din registrering komma att nekas. Du kan gå tillbaka till föregående steg genom att backa i webbläsaren och korrigera eventuella felaktigheter. 

Fyll i de uppgifter som efterfrågas och klicka på länken "Jag godkänner villkoren" och läs igenom dessa. Sätt därefter en bock i rutan "Jag godkänner villkoren" och klicka på "Skapa konto". Du kan inte skapa ett konto utan att ha godkänt villkoren.

Du kan nu logga in och skapa ett ärende. Innan du kan skapa fler ärenden behöver kontot verifieras av Ledningskollens användarstöd. Detta sker normalt inom två timmar under användarstödets öppettider, vilket är 08.00 - 17.00, helgfria vardagar. 

Relaterad information

Ledningskollen drivs av Post- och telestyrelsen (PTS) och finansieras av PTS, Trafikverket och Svenska kraftnätOm ossIn EnglishOm kakor