Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Så fungerar Ledningskollen för den som ska gräva på egen tomt

Ledningskollen kan hjälpa till med flera saker, men det absolut vanligaste för den som ska gräva på egen tomt eller mark är att man vill veta var det finns ledningar nergrävda. Då ska du göra ett ledningsanvisningsärende.

När du skapat ärendet kommer de berörda ledningsägarna att kontakta dig med information om sina ledningar. Det tar olika lång tid för ledningsägare att svara men oftast har du svaren inom ett par dagar. När du fått alla svaren, och bekräftat dem, kan du börja gräva. 

Observera att det är ledningsägarna, inte Ledningskollen, som svarar dig med en karta eller utsättning.

Skapa konto

Börja med att skapa konto i Ledningskollen.

Skapa ett ledningsanvisningsärende

För att få en karta att gräva efter eller få utsättning, (utsättning betyder att någon kommer till platsen och  sprayar på marken eller sätter stolpar som visar var ledningarna finns. Ledningsägaren avgör vilket som är lämpligast), så skapar du ett ledningsanvisningsärende (manual med bilder). När du skapar ärendet ritar du in området du vill gräva i på en karta och anger uppgifter om arbetet som datum, syfte osv. När du är klar skickar du in ärendet som automatiskt skickas till alla ledningsägare i Ledningskollen som meddelat att de har ledningar i närheten. OBS: Var ute i god tid innan du tänker gräva så att du hinner få kartor och/eller utsättningar.

Bekräfta svaren (och gräv sedan)

När du fått svar av en ledningsägare måste du logga in i Ledningskollen och bekräfta svaret. Först när du fått svar från alla ledningsägare och bekräftat svaren kan du börja gräva. Så här bekräftar du svar.

Säkerhet

Ledningskollen innehåller av säkerhetsskäl inte information om ledningars exakta läge utan matchar istället frågor om ledningar mot kilometerrutor. Det innebär att en ledning kan finnas någonstans inom den aktuella kilometerrutan. Det är bara ledningsägaren, inte Ledningskollen, som har detaljinformationen om var ledningarna finns. Det är alltid ledningsägaren som svarar dig med en karta eller utsättning.

Vill du prova utan att göra ett riktigt ärende?

Vill du testa att göra ett ärende för att se hur det går till kan du använda vår testsajt. Kontakta vårt användarstöd på för att få åtkomst.