Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Är Ledningskollen gratis?

Ja, det är alltid gratis att göra ett ärende i Ledningskollen och det är nästan alltid gratis att få information från ledningsägarna om var ledningarna finns. Du kommer att informeras i förväg om en ledningsägare kommer att ta betalt. Låt mig förklara lite tydligare genom att berätta vad Ledningskollen gör och vad ledningsägarna gör:

Ledningskollen förmedlar kontakten men skickar ingen information om ledningar

Ledningskollen är en tjänst som hjälper dig att ta reda på var ledningar och annan infrastruktur finns. I praktiken innebär det att du loggar in i Ledningskollen och skapar ett ärende där du berättar var och när du planerar att göra ditt markarbete, vilken typ av arbete det handlar om och så vidare. Sedan skickar Ledningskollen ditt ärende till de berörda ledningsägarna. Lite förenklat kan man säga att Ledningskollens jobb nu är klart.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan Ledningskollen och ledningsägarna

Ledningsägarna skickar kartor och gör utsättningar

Det är nu ledningsägarnas ansvar att svara på ditt ärende. (Några exempel på ledningsägare är Telia, Vattenfall, E.ON och din kommun.) Om de har ledningar i ditt arbetsområde så skickar de en karta eller kommer och målar ut ledningarnas läge på marken, så kallad utsättning. Det är alltså aldrig Ledningskollen som ger dig information om ledningarna - det gör ledningsägarna (eller det företag de anlitat för att sköta detta). Ledningskollen sammanställer och förmedlar din information till ledningsägarna. Sedan sköter ledningsägarna resten.

Det är oftast gratis att få svar av ledningsägarna

Att göra ett ärende i Ledningskollen och få det förmedlat till ledningsägarna är alltid gratis. Det är också gratis att få svar från ledningsägarna. Däremot kan det kosta pengar om du till exempel har bråttom eller behöver kartan i ett annat format än PDF. I dessa fall vill vissa ledningsägare, men inte alla, ha betalt. Då kommer du att på förhand informeras om att det kostar pengar.

Detta kan kosta pengar

Tjänster som vissa ledningsägare tar ut en avgift för:

  • Fysisk utsättning där ledningsägaren tycker att det räcker med en karta

  • Tidigareläggning av utsättning

  • Utsättning av ett område där man redan gjort utsättning

  • Utsättning av infrastruktur på tomten som ägs av privatperson, så kallat inomgårdsnät.

  • Svar på projekteringsärende i andra format än PDF, alltså: DXF, DWG eller Shape

Var den här artikeln till hjälp?

Genom att trycka på Skicka så godkänner du att vi får behandla dina personuppgifter. Läs mer om hur Ledningskollen hanterar personuppgifter.