Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Ledningsägare tar initiativ för ökad användning av Ledningskollen 

avgrävd kabel i marken

På initiativ av Skanova och E.ON skapar flera ledingsägare ett gemensamt projekt för att minska antalet grävskador genom ökad användning av Ledningskollen.

Nyligen konstaterade Skanova att vid ungefär hälften av företagets cirka 8000 årliga grävskador används inte Ledningskollen för att identifiera var ledningar finns. Avgrävningarna kostar mycket pengar men ger också stora samhälleliga konsekvenser.

Nu har Skanova tröttnat och vill öka användningen av Ledningskollen. E.ON har oberoende av Skanova haft exakt samma tanke och de båda gör nu gemensam sak tillsammans med ett antal andra ledningsägare.

I det nystartade samordningsprojektet ska man bland annat kartlägga vad som görs i dagsläget för att öka användningen av Ledningskollen. Men hoppas också kunna identifiera vilka typer av grävare det är som gräver utan att först använda Ledningskollen och hitta vägar att nå dessa med information. En viktig fråga som ledningsägarna söker svar på är: Hur kommer det sig att de som gräver inte använder Ledningskollen?

– Ett mycket bra initiativ. Genom att hjälpas åt når vi flera och ökar därmed nyttan med Ledningskollen med färre avgrävningar som följd, säger Rita Hammarstedt på PTS som driver Ledningskollen.