Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Byanätsforum: “Alla tjänar på att använda Ledningskollen”

Att använda Ledningskollen när man planerar, bygger och driver byanät är självklart, tycker Byanätsforum. Vi fick en pratstund med projektledaren Anna Johansson om Byanätsforums verksamhet och relationen till Ledningskollen.

Byanätsforum är ett nätverk för bredbandsföreningar som driver byanät. Det startades ursprungligen som ett initiativ inom ramen för regeringens Bredbandsforum men togs förra året över av Hela Sverige ska leva, Coompanion och LRF. Finansieringen kommer från den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Verksamheten består av fyra delar: rådgivning, information, företrädarskap och nätverk. 

Anna Johansson på Byanätsforum

– Rådgivningsdelen innebär att våra medlemmar får gratis hjälp när det gäller organisatoriska och juridiska frågor. Företrädarskapet handlar om att vi samlar frågor och synpunkter från byanäten och ger dem en enad röst i diskussionen med politiker, medialeverantörer och andra. Arbetet med nätverkande innebär bland annat att vi har en populär Facebookgrupp där byanät och vi kan utbyta erfarenheter, säger Anna Johansson som delar projektledarskapet med Tommy Nilsson.

Ledningskollen i Byanätsprocessen

Mycket av den information som tagits fram för byanäten finns på den nya webbplatsen, www.byanatsforum.se. Här hittar man bland annat Byanätsprocessen. Processen beskriver steg för steg vad man ska tänka på när man planerar, bygger, driver och (kanske) avvecklar ett byanät. I varje steg beskrivs hur Ledningskollens olika funktioner kan användas för att underlätta arbetet.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att byanäten använder Ledningskollen. Alla tjänar på det, konstaterar Anna.

Byanätsforum och Ledningskollen har löpande kontakter för att underlätta och främja byanätens användande av Ledningskollen. På Ledningskollens webbplats finns också särskild information för byanät.

Har du frågor eller förslag om Ledningskollen och Byanätsprocessen? Kontakta .

2019-04-09