Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Ledningskollen får bilaga i Robust fiber

Krav på att använda Ledningskollen har funnits med i Robust fibers anvisningar sedan den första utgåvan. I den nu publicerade upplagan av Robust fibers anvisningar (version 1.3.1) har anvisningarna utökats med en ny bilaga – bilaga 8, Ledningskollen. 

Robust fiber har alltid ställt krav på att Ledningskollen ska användas för ledningsanvisning och för att registrera nya nät. I och med bilaga 8 och justeringar i övriga bilagor beskrivs också hur man kan använda Ledningskollen genom hela fiberutbyggnadsprocessen. 

– Att skydda ledningar med Ledningskollen börjar långt innan man förlägger fiberinfrastrukturen i marken och den nya bilagan innebär att fler aktörer än bara entreprenören får stöd för hur man kan använda Ledningskollen för planering och projektering, säger Jörgen Nordman som skrivit bilagan tillsammans med Lars Björkman från Robust fiber. Genom att använda Ledningskollen i de tidiga faserna ökar också möjligheten att genomföra en säkrare utbyggnad och skapa möjligheter för samordning vid förläggning.

Varför ville Robust fiber få till en bilaga om Ledningskollen?

– Om alla fiberprojekt planeras, projekteras, genomförs, dokumenteras och driftas enligt Robust fiber så innebär det att vi minimerar risken för att grävskador och störningar uppstår. Genom att uppdatera anvisningarna med en utökad beskrivning av hur man använder Ledningskollen förbättrar vi ytterligare förutsättningarna för en robust och säker förläggning av fiberinfrastruktur säger Jimmy Persson, teknisk ansvarig för Robust fiber.

Läs mer om Robust fiber och anvisningarna.

2019-12-12