Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Ledningskollen gör utskick till nästan 2000 organisationer – uppmanar fler ledningsägare att gå med

Alla ska med! I dagarna får 1960 organisationer, som vi tror kan vara ledningsägare, ett brev från Ledningskollen. I brevet finns en broschyr om Ledningskollen och en uppmaning att gå med som ledningsägare.

Ledningskollens långsiktiga mål är att en fråga i Ledningskollen ska nå ALLA berörda ledningsägare.

Porträttfoto av Jörgen Nordman

– Ledningskollen har vuxit med mellan 50 och 100 ledningsägare per år och idag är 1063 ledningsägare med. Det gör det i praktiken omöjligt för den som vill planera eller utföra markarbete på ett ansvarsfullt sätt att låta bli att använda Ledningskollen. Men vi vet att det finns ett stort antal ledningsägare som inte är med, säger Jörgen Nordman, PTS projektledare för Ledningskollen.

Okänt antal ledningsägare

Ingen vet exakt hur många organisationer som äger eller förvaltar ledningar och som därför bör vara med i Ledningskollen. För att identifiera vilka ledningsägare som skulle få brevet har vi framförallt använt Statistiska centralbyråns företagsregister men också data från Trafikverket och Post- och telestyrelsen. Till slut blev det nästan 2000 organisationer.

Porträttfoto av Jesper Hultqvist

– Vi har bedömt vilka som kan vara ledningsägare med inriktningen att hellre skicka brev till några för många än att missa någon, säger Jesper Hultqvist som är ansvarig för kampanjen. 

Vad innehåller brevet?

Brevet skickas med vanlig post och innehåller en broschyr med argument för varför man ska gå med i Ledningskollen som ledningsägare och information om hur man går med. Broschyren reder också ut en del missuppfattningar som finns om tjänsten. 

 

Faksimil av förstasidan av broschyren

Så här börjar broschyren. Läs hela via länken längst ner på sidan.

 

–  Vi vill att ledningsägare som får brevet läser materialet och sedan svarar oss via ett kort formulär som vi länkar till i broschyren. Vi hoppas att alla svarar oavsett om de vill gå med i Ledningskollen, vill ha mer information, redan har sina ledningar i Ledningskollen eller faktiskt inte är ledningsägare, avslutar Jesper Hultqvist.

Med i kuvertet finns även en uppmaning från Ledningskollens styrgrupp till ledningsägare att gå med. 

Porträttfoto av Rita Hammarstedt

– Idag finns inget lagkrav på ledningsägare att vara med i Ledningskollen. Att så många ledningsägare, inklusive alla stora, är med visar att det finns andra drivkrafter att gå med i Ledningskollen säger Rita Hammarstedt, ordförande i Ledningskollens styrgrupp. Om vi kan få ännu fler att gå med visar Sveriges ledningsägare att de tar ansvar även utan lagstiftning, avslutar Rita. I Ledningskollens styrgrupp ingår förutom PTS även representanter för Svenska kraftnät, Trafikverket, Sveriges Kommuner och Regioner samt Energiföretagen Sverige.

Saknar du utskicket?

Om du representerar en ledningsägare och inte fått eller sett vårt utskick så finns en digital version på vår webb där du också når formuläret.

Läs broschyren på webb eller som pdf.

2019-12-06