Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Lyckad medverkan på EBR Metod- och maskindagar

För första gången var Ledningskollen med på EBR Metod- och maskindagar, en jättestor utomhusmässa för elnätsbranschen som arrangeras vart fjärde år. Denna gång skedde det i Falun 22-25 maj och för Ledningskollen blev arrangemanget ett användarforum i miniformat.

Vid Metod- och maskindagarna går deltagarna under två dagar runt mellan de tiotalet temabaserade stationer som alla utställare delats in i. För att så många som möjligt ska kunna delta hålls mässan två gånger under samma vecka. 

Ledningskollens tält på EBR-mässan
Porträttfoto av Jörgen Nordman

Vi har tidigare pratat om att Metod- och maskindagarna borde vara en bra arena för Ledningskollen men i år blev det äntligen av, mycket tack vare vårt samarbete med Energiföretagen, berättar Jörgen Nordman, PTS projektledare för Ledningskollen.  

Ledningskollen fanns på stationen Kabelförläggning och det blev många och bra diskussioner.

– Alla som kom till vårt tält kände till Ledningskollen och väldigt många använde tjänsten, konstaterar Jörgen. Alla de nätföretag som jag talade med var redan med i Ledningskollen som ledningsägare så diskussionerna blev lite som om vi var på ett användarforum. Utöver att få ett kvitto på att Ledningskollen används flitigt inom branschen fick vi också många förslag på hur Ledningskollen kan utvecklas för att bli ännu bättre. Till exempel var det flera som jobbar i drift- och övervakningscentraler som vill kunna använda Ledningskollen för att se pågående grävarbete som kan vara orsaken till ett avbrott. 

En annan sak som flera kommenterade var att de saknade VA-ledningar i Ledningskollen. Nya förläggningsmetoder för el och bredband, som styrd borrning, gör att man oftare kommer ner på de djup där VA-ledningar finns och då blir det problem om kommunerna inte gått med som ledningsägare. 

– Om man jämför med elnät och stadsnät där den absoluta majoriteten är med i Ledningskollen är det fortfarande alldeles för många med VA-ledningar som inte är med. Ett av argumenten är att VA-ledningar ligger så djupt och att det därför är få markarbeten som berör dem, men utvecklingen visar att det är en farlig strategi, säger Jörgen.

Kommer Ledningskollen att vara med nästa gång det är Metod- och maskindagar?

– Det är fyra år till det är dags igen, i Eskilstuna, så det kanske är tidigt att säga redan nu men att vi var med den här gången i Falun kändes väldigt bra, avslutar Jörgen Nordman.

2018-06-17