Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Niklas använde Ledningskollen för hitta svar om nyköpta tomten

När Niklas och hans fru köpte ett gammalt hus med stor tomt var det svårt att veta vad som faktiskt fanns i marken. Naturen höll på att ta tillbaka tomten och det stack upp både elledningar och vattenrör ur jorden. 

– Jag gjorde ett ärende i Ledningskollen och fick reda på mycket, till exempel vilken av elledningarna som faktiskt var inkopplad, säger han.

Niklas Nord bor i Stockholmsområdet tillsammans med fru och dotter. Det är nu tre år sedan de hittade huset de letat efter – ett hus med skogstomt – och köpte det. Huset är från 1940 och med det följde ett antal frågetecken om tomten och vilka ledningar som fanns. 

– Jag ville veta vad fanns i marken. Jag ville inte riskera att gräva på en högspänningsledning. Det stack upp ledningar på tomten och de uppgifter vi fått från säljaren och grannen var motstridiga. Till exempel så menade grannen att vårt avlopp var ihopkopplat med hans, förklarar Niklas.

Äldre villa med skogstomt

Fick tips om Ledningskollen

Niklas kände inte till Ledningskollen sedan tidigare men fick tipset på forumet på Byggahus.se och gjorde ett ärende.

– Jag ritade ett område som sträckte sig 5-10 meter utanför min fastighetsgräns för att kunna få information om mina ledningar var ihopkopplade med någon annans, minns han.

Snabbt och imponerade

Han fick det första svaret efter två timmar och efter ett par dagar hade han kartor från alla berörda ledningsägare.

– Jag fick reda på mycket! Jag blev verkligen imponerad av Ledningskollen! På kartorna fanns andra ledningar än de jag redan hade hittat själv.

Det visade sig till exempel att det fanns ett nygrävt avlopp, som inte delades med grannen, och den elledning som Niklas själv grävt fram inte var den som var inkopplad till huset.

– Det var en mycket positiv upplevelse att använda Ledningskollen, konstaterar Niklas.

Sedan han gjorde ärendet har han byggt ett plank och lagat huset, precis där VA-ledningar kommer in. 

– Då hade jag stor nytta av kartorna jag fick via Ledningskollen.

Finns det något som du tycker kan förbättras i Ledningskollen?

– Det skulle vara bra om ännu fler ledningsägare var med, avslutar Niklas Nord.

2019-09-26