Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Nya Ledningskollen lanserat för privatpersoner

Den 13 mars lanserades en helt nybyggd version av Ledningskollen för privatpersoner. Den nya versionen har byggts för att vara lättare att använda med bland annat nytt utseende och nytt ritverktyg och kommer att bli tillgänglig för alla användare senare under 2024.

Ledningskollen lanserades nationellt i december 2010 och har använt samma IT-system sedan dess. Systemet har fungerat bra men är nu gammalt. Därför skapar vi en ny, modern version av Ledningskollen som är mer användarvänlig och mer lättanvänd, samtidigt som det blir enklare att lägga till nya funktioner.

Ny enklare design

Vi bygger och lanserar i etapper och först ut är nya Ledningskollen för privatpersoner. Den kanske tydligaste förändringen är utseendet. Den nya designen ser likadan ut på alla plattformar (dator, mobil och surfplatta) och mycket kraft har lagts på att göra det enklare att skapa ärenden; vi har förtydligat hjälptexter, tagit bort onödiga steg och ändrat ordningen på det man gör för att skapa ett ärende. 

Skärmdump av startsida med val att göra nytt ärende eller hantera redan skapade ärenden.

Startsidan i nya Ledningskollen

– Det känns bra att lansera nya Ledningskollen på en helt ny teknisk plattform och med en förbättrad design. Många företag och verksamheter är i dag beroende av att Ledningskollen fungerar och dessutom fungerar bra. Med den nya plattformen lägger vi grunden till en ännu bättre tjänst i framtiden, säger Sebastian Mueller, Ledningskollens systemägare på enheten för robusthet, Post- och telestyrelsen.

Nytt ritverktyg

Att rita i kartan har alltid varit den svåraste delen av att skapa ett ärende i Ledningskollen. För att göra det lättare har vi byggt ett nytt ritverktyg där den stora nyheten är att man kan rita på frihand med pennverktyget. Vi behåller samtidigt möjligheten att rita arbetsområden med polygon- och linjeverktyg. 

Skärmdump av flygfoto där pennverktyget använts för att markera arbetsområde.

Det nya pennverktyget.

Nästa steg

Vi arbetar nu för fullt med att bygga nya Ledningskollen för professionella användare och därefter kommer Ledningskollen även uppdateras för ledningsägare. Lanseringar sker senare i år.

Har du feedback?

Har du använt nya Ledningskollen och har synpunkter? Vi tar jättegärna emot feedback, både negativ och positiv, för att kunna göra tjänsten bättre. Skicka dina synpunkter eller frågor till . Tack på förhand!

2024-03-14