Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Pdf tas bort från e-postmeddelande

Från och med 25 oktober kommer inte längre pdf:er med ärendesammanfattningar (inklusive kartor och flygfoton) att bifogas i de mail som Ledningskollen skickar. Pdf:en finns istället tillgänglig för nedladdning. Syftet är att öka informationssäkerheten.

I dagsläget bifogas en pdf med all information om det aktuella ärendet i många av de mail som Ledningskollen skickar – ledningsägare får bland annat pdf:en i mailet som meddelar att ett nytt ärende skapats och frågare får till exempel filen när man skapat ett ärende eller när en ledningsägare svarat. Från och med 25 oktober så tas pdf-filen bort från dessa e-postmeddelande*. Samtidigt försvinner även kartor och flygfoton från mailen. Skälet är att öka informationssäkerheten.

– Det skapas över 200 000 ärenden i Ledningskollen varje år vilket innebär att det skickas hundratusentals mail med filer som bland annat innehåller information om vilka ledningsägare som kan ha infrastruktur i området. Det är information som eventuellt kan vara känslig och därför tar vi bort pdf-bilagan, säger Sebastian Mueller, systemägare för Ledningskollen på Post- och telestyrelsen.

Ladda ner pdf istället

Pdf:en försvinner dock inte helt. Den finns tillgänglig för nedladdning när man loggat in i Ledningskollen.

Ändringar i mailens texter

Eftersom vi tar bort pdf-filen kommer vi också att ändra lite i mailens texter. I vissa fall kommer också mailens ämnesrad att ändras. Kontakta vårt användarstöd på support@ledningskollen.se om du har frågor.

API

Ledningskollens API påverkas inte av dessa ändringar.

*Pdf:en finns kvar i de mail som skapas när en frågare vill skicka en kopia av ärendet till någon eftersom personer utan konto inte kan logga in i Ledningskollen.

2023-10-19