Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Rekord och 900 ledningsägare

Maj var en månad av milstolpar för Ledningskollen. Då gick nämligen ledningsägare nummer 900 med i tjänsten och under vecka 19 gjordes över 5000 ärenden – rekord!

Ledningskollen lanserades nationellt i december 2010 efter en testperiod i Uppsala län. Två och ett halvt år senare, i maj 2013 var antalet ledningsägare drygt 400 och antalet har sedan fortsatt att öka. I maj 2015 nådde vi 700 ledningsägare och två år senare är vi alltså uppe i 900. 

– Vi hör från nya ledningsägare att många av dem går med av det enkla skälet att det är dumt och riskfyllt att inte göra det. Detta tillsammans med kraven på byanät att gå med i Ledningskollen för att få bidrag gör att vi ökar, säger Rita Hammarstedt, ansvarig för Ledningskollen på Post- och telestyrelsen.

Över 5000 ärenden på en vecka

Även användningen av Ledningskollen ökar och maj är högsäsong för grävningar. Under vecka 19 gjordes 5022 ärenden, vilket innebär att för första gången skapades över 5000 ärenden under samma vecka. 

– Vi har varit nära 5000-gränsen flera gånger men nu passerade vi den, konstaterar projektledare Jörgen Nordman. Ett av de övergripande målen med Ledningskollen är att minska avgrävningarna och varje gång någon skapar ett ärende så minskar risken för skador när man gräver i närheten av befintliga ledningar. Så det nya rekordet är väldigt glädjande! 

2017-06-21