Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Vattenfalls kampanj ska få fler att använda Ledningskollen

Vattenfall har startat informationskampanjen “Gräv inte utan koll”. Syftet är att få fler gräv- och schaktföretag att använda Ledningskollen och på så sätt minska antalet avgrävningar.

– Under 2016 grävdes Vattenfalls kablar av vid 1500-1600 tillfällen – vart tionde avbrott berodde på avgrävningar. Och antalet avgrävningar ökar. Vi kände att vi var tvungna att göra något för att motverka det, säger Jonas Bornström, verksamhetsansvarig för ledningsanvisning på Vattenfall.

Professionella grävare målgruppen

Kampanjen använder sig av Facebook, LinkedIn och iMaskinentreprenörernas tidning och kommer med någon paus att fortsätta in på vårkanten. Målgruppen är gräv- och schaktföretag.

– Syftet med kampanjen är att nå fler av de professionella grävare som inte använder Ledningskollen än vad vi gjort med vår information hittills, säger Jonas Bornström.

Illustration med texten Ring Ledningskollen först

Exempel på banner från Vattenfalls kampanj.

Kampanjen har huvudbudskapet “Gräv inte utan koll” och med det vill Vattenfall uppmuntra till att tänka efter före man gräver. 

– Vi arbetar med två huvudargument – skaderisken och att det är obekvämt att gräva av, säger Katrin Lemming, kommunikatör och ansvarig för kampanjen. Gräver man på en kabel riskerar man att skada både maskinen och sig själv. Dessutom kan man irritera många människor som blir utan el.

Internt arbete

Förutom den externa kommunikationskampanjen har man också genomfört ett arbete internt på Vattenfall.

– Vi har gått igenom våra grävriktlinjer för att se om vi kan göra det enklare att gräva på “rätt sätt” – så vi får färre avgrävningar, säger Jonas Bornström.

Tror ni att kampanjen kommer att göra skillnad?

– Vår kampanj kommer inte ensamt att lösa problemen med avgrävningar men vi ser det som ett startskott. Vi hoppas att fler spelare i branschen kommer att engagera sig i frågan genom att vi belyser ämnet, säger Katrin Lemming.

Ledningskollen välkomnar Vattenfalls initiativ

– Vi håller helt med Vattenfall om att Ledningskollen är en viktig pusselbit för att minska avgrävningar och avbrott, säger PTS projektledare för Ledningskollen, Jörgen Nordman. När en stor aktör som Vattenfall agerar är det nåt som alla ledningsägare och förstås Ledningskollen har nytta av. Det är verkligen ett bra exempel på vad man som ledningsägare kan göra.

2017-12-12