Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Bli användare – så här gör du

Denna sida beskriver hur man blir användare i Ledningskollen. Användaren används för att skapa ärenden i Ledningskollen. Vill du istället gå med som ledningsägare?

För att få reda på var det finns ledningar behöver du bli användare i Ledningskollen. Det går inte att ringa eller e-posta till Ledningskollen för att få reda på var ledningarna finns, utan du behöver själv skapa ett ärende i Ledningskollen. 

Det finns två typer av användare att välja mellan, privatanvändare och organisationsanvändare. Privatanvändare är de som gräver i sin roll som privatpersoner, oftast på den egna tomten. Organisationsanvändare använder Ledningskollen i tjänsten. 

På denna sida beskrivs hur du skapar en privatanvändare respektive en organisationsanvändare (längre ner på sidan). 

Privatanvändare - med Bankid

Efter att du valt att skapa en privatanvändare kommer du till nedanstående vy där du får välja om du vill använda mobilt Bankid för att skapa användaren. Alternativet till att använda BankID är att använda användarnamn och lösenord.

Välj om du vill använda Mobilt BankID eller ej.

Skärmdump av sidan "Inloggningsalternativ"

Efter du valt att använda Mobilt BankID visas en ruta där du får skriva in ditt personnummer. Du får sen identifiera dig med hjälp av ditt Mobila BankID och kommer till nästa sida där du får ange kontaktuppgifter (se skärmdump "Skapa konto").

Privatanvändare - med användarnamn och lösenord

Om du är privatanvändare och väljer att skapa användaren med användarnamn och lösenord istället för BankID väljer du alternativet "Jag vill inte använda Mobilt BankID" du kommer då till nedanstående bild.

För organisationsanvändare finns fler steg, läs mer i avsnittet "Skapa organisationsanvändare"

Här du fyller i dina personliga uppgifter så som namn, e-post och telefonnummer.

Skärmdump av sidan "Ange kontoinformation"

För att Ledningskollen ska kunna verifiera att din kontaktväg fungerar och ägs av dig skickas en engångskod till angiven kontaktväg. Denna engångskod skriver du in i nästa steg för att komma vidare och bli inloggad. 

 

När du klickat på "Nästa" visas ett inmatningsfält och samtidigt skickar Ledningskollen en sexsiffrig engångskod till kontaktvägen som du angav. (Observera att detta är en engångskod och inte ett lösenord för användaren.) 

Öppna din inkorg för att lokalisera meddelandet som innehåller koden. Fyll i engångskoden i rutan och klicka på "Nästa".

Om du valt att skapa en privatanvändare är du nu klar och kan logga in.

Är du organisationsanvändare finns ytterligare steg, läs mer om dem nedan. 

För organisationsanvändare 

Om du ska skapa en användare du vill använda för en organisation eller ett företag liknar processen den som beskrivs för privatanvändare som skapar en användare med användarnamn och lösenord. 

Stegen är dock fler och ordningen är inte densamma. Stegen är: 

  1. Välj organisationsanvändare istället för privatanvändare.

  2. Ange kontaktväg.

  3. Mata in koden som skickades till kontaktvägen.

  4. Ange organisationsnummer till organisationen din användare ska tillhöra.

  5. Välj bland befintliga organisationer, eller välj att skapa en ny

  6. Ange uppgifter som ditt namn, ditt telefonnummer, användarnamn och lösenord

  7. Invänta aktivering. 

Skapa användare i befintlig organisation

Ledningskollen kontrollerar om det angivna organisationsnumret finns registrerat sedan tidigare. I de fall där organisationsnumret redan finns så visas en lista över de företag som är registrerade med det numret. 

Välj det företag (och eventuell avdelning) som du vill skapa din användare i och gå vidare med "Nästa".

Fyll i den information som efterfrågas på nästa sida för att skapa användaren.

Om ditt företag har en användaradministratör så behöver denne godkänna användaren innan du kan logga in. Om ditt företag saknar användaradministratör så aktiveras användaren av Ledningskollens användarstöd. Normalt aktiverar Ledningskollens användarstöd användare inom två timmar under kontorstid, d.v.s. 08.00 – 17.00, helgfria vardagar.

Ange organisationsuppgifter, ny organisation

Om inget organisationsnummer hittades i Ledningskollen så skapas en ny organisation baserad på det organisationsnummer som du angav i förra steget. 

Ange företagsnamn och eventuellt en avdelning. Avdelning ska endast anges ifall det är väsentlig information. Exempel på detta kan vara om du arbetar i en kommun och tillhör t.ex. va-avdelningen eller gatubelysningsavdelningen.

Att tänka på när man skapar organisationskonto

Kontrollera att företagsnamnet och organisationsnumret stämmer överens. I annat fall kan din registrering komma att nekas. Du kan gå tillbaka till föregående steg genom att backa i webbläsaren och korrigera eventuella felaktigheter. 

Du kan nu logga in och skapa ett ärende. Innan du kan skapa fler ärenden behöver användaren verifieras av Ledningskollens användarstöd. Detta sker normalt inom två timmar under användarstödets öppettider, vilken är 08.00 - 17.00, helgfria vardagar. 

Relaterad information

Var den här artikeln till hjälp?

Genom att trycka på Skicka så godkänner du att vi får behandla dina personuppgifter. Läs mer om hur Ledningskollen hanterar personuppgifter.