Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Rita arbetsområde (som privatanvändare)

 • Innan du kan markera ditt arbetsområde behöver du hitta platsen på kartan. Detta kan göras på 2 sätt. Överst till vänster finns ett sökfält där du kan söka efter en gatuadress följt av husnummer och ort eller postnummer. Observera att sökfunktionen är känslig för stavfel och särskrivning. Om du befinner dig på platsen där du ska gräva, kan du använda positioneringsfunktionen genom att klicka på kikarsiktet till höger. Detta kräver att webbläsaren har rätt att hämta din position.

Skärmdump av utzoomad kartbild

Skärmdump av utzoomad kartbild

 • När du har lokaliserat adressen, finns ett antal sätt att anpassa kartan. I det nedre vänstra hörnet kan du växla mellan kartbild och flygfoto. Samt slå av och på fastighetsgränser. För att hitta den optimala zoomnivån kan du använda plus- och minusknapparna i det nedre högra hörnet. Du kan justera din position på kartan genom att klicka på handen överst till höger, och sedan dra i kartan.

Skärmdump av inzoomat flygfoto

Skärmdump av inzoomat flygfoto

 • När kartan är centrerad på platsen där du ska gräva, kan du börja rita ditt arbetsområde. Det finns 3 ritverktyg samt några kompletterande verktyg. Genom att klicka på pennan med plustecknet får du fram verktygsväljaren.

Skärmdump av verktygsväljaren.

Skärmdump av verktygsväljaren.

 • Pennverktyget fungerar som en vanlig penna. Du markerar ditt arbetsområde genom att klicka på kartan. Ledningskollen tillåter inte ihåliga områden; om du ringar in ett område kommer det automatiskt fyllas i när du går vidare till nästa steg.

Skärmdump av geometri ritad med pennan

Skärmdump av geometri ritad med pennverktyget

 • Med polygonverktyget markerar du en yta genom att placera punkter i utkanten av ditt arbetsområde. Polygonen måste innehålla minst 3 punkter. 

Skärmdump av påbörjad polygon

Skärmdump av påbörjad polygon

 • När du dragit linjer runt ditt arbetsområde, så slutför du geometrin genom att klicka på din första punkt.  Du kan sedan justera polygonen i efterhand genom att dra i de vita punkterna.

Skärmdump av slutförd polygon

Skärmdump av slutförd polygon

 • Linjeverktyget används för att markera en avlång sträcka. Det är inte avsett för att ringa in ett område. För att använda linjeverktyget placerar du punkter längs sträckan där markarbetet ska utföras. Du klickar på kartan för att sätta ut punkter. För att ändra riktning sätter du ut punkter där linjen ska svänga. Under ritandet kan du även se en mätare som visar längden på den ritade linjen. När du är klar med din linje, klickar du på den senast placerade punkten för att klarmarkera linjen.

Skärmdump av linjeverktyget

Skärmdump av linjeverktyget

 • Suddgummit fungerar likadant som pennan, men raderar i stället delar av det markerade området. Detta kan användas för att korrigera geometrin oavsett vilket verktyg du använt för att markera området.

Skärmdump av suddgummit

Skärmdump av suddgummit

 • Tillbakaknappen ångrar din senaste åtgärd. Exempelvis din senast placerade punkt. 

 • Soptunnan raderar allt du ritat på kartan i fall du vill börja om.

Skärmdump av 'Ångra' och 'Radera'

Skärmdump av 'Ångra' och 'Radera'

 • Klicka på "Nästa steg" nedanför kartan för att gå vidare när du har ritat ditt arbetsområde.

Skärmdump av "Nästa steg"

Skärmdump av "Nästa steg"

Var den här artikeln till hjälp?

Genom att trycka på Skicka så godkänner du att vi får behandla dina personuppgifter. Läs mer om hur Ledningskollen hanterar personuppgifter.