Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Ledningsägare: Svarar rätt person på dina ärenden?

Ledningskollen är byggd för att ledningsägare ska kunna ge information om sitt ledningsnät när någon vill gräva i närheten av nätet. Men för att det ska funka optimalt gäller det att ha bra koll på intresseområden, bevakningsområden, svarsställen och användare. Har du det?

Att förstå hur det fungerar är inte svårt men väldigt viktigt. Det vore ju tråkigt om någon i din organisation till exempel ger fel svar till en gräventreprenör på grund av att han eller hon inte inte vet vilket svarsställe som man svarar för.

Så här ligger det till: Varje intresseområde/bevakningsområde är kopplat till minst ett svarsställe. Ett område kan ha flera svarsställen beroende på ärendetyp, till exempel ett svarsställe för ledningsanvisningsärenden och ett annat för projekteringsärenden. Flera områden kan ha samma svarsställe. Varje svarsställe har en eller flera svarare kopplade till sig. En svarare kan arbeta med att ta emot och svara på frågor från flera svarsställen. 

Logga in för att få koll

För att veta vilka av dina svarare som kan svara på vilka ärenden behöver du som Ledningsägare admin ha koll på följande:

  • Vilka intresse- och bevakningsområden ni har samt till vilka svarsställen som olika ärenden ska skickas när någon gör ett ärende som träffar ert område

  • Inställningar för svarsställe

  • Vilka svarare som kan hantera ärenden för svarsstället

För att få koll på detta gör du så här:

  1. Logga in på Ledningskollen och välj "Områden" i toppmenyn. Då visas en lista med alla era intresse- och bevakningsområden i en tabell. I andra kolumnen visas namn på de svarsställe som är kopplade till intresseområdet. Står det bara ett namn kan du gå vidare till nästa steg. Står det flera namn innebär det att ni har olika svarsställe för olika ärendetyper. Klicka på intresseområdets namn för att se dessa detaljer. 

Från admingränssnittet: organisationens områden
Från admingränssnittet: information om intresseområde

2. När du vet vilket/vilka svarsställe som är kopplade till era områden ska du gå till "Inställningar" i toppmenyn och där välja "Svarsställen". Leta upp det svarsställe du vill undersöka vidare och klicka på det. I vänstermenyn väljer du sedan "Användare som kan hantera svarsställets ärenden" för att visa en lista med dessa användare. Här kan du både lägga till och ta bort användare. 

Läs mer i manualen för Ledningägare Admin, kapitel 7.4.2

Från admingränssnittet: lista på svarsställen
Från admingränssnittet: information om svarsställe
Från admingränssnittet: användare som kan hantera svarsställets ärende

Du kan också välja “Användare” i toppmenyn och där klicka dig fram vilka svarsställen som svarare kan svara för. Obs: Någon med rollen “Ledningsägare admin” kan svara för alla svarsställen.

Från admingränssnittet: lista på användare
2018-05-31