Ledningskollen (den del som inte kräver inloggning) använder kakor (cookies) för att samla in statistik och med hjälp av den förbättra webbplatsen. Vi använder också tekniskt nödvändiga kakor. Kakor på Ledningskollen.

Textversion av Så här begär du ledningsanvisning

När jag loggar in i Ledningskollen möts jag av startsidan.
Jag klickar på Skapa ärende-knappen. Det första jag behöver göra är att välja ärendetyp. Jag läser igenom beskrivningarna av ärendetyperna och väljer Ledningsanvisning.

Steg 1. Rita arbetsområde.

På första steget i processen behöver jag markera arbetsområdet på en digital karta. Överst till vänster finns ett sökfält där det står Sök adress. Det är viktigt att man skriver adressen på ett sätt som systemet förstår. Skriv ut gatunamnet följt av ett husnummer, därefter ort- eller postnummer. Det går inte att söka efter en fastighetsbeteckning. Medan jag skriver in adressen får jag förslag på adresser som matchar min sökning. När jag har klickat på ett adressförslag kommer kartan zooma in till angiven adress.

Med lagerväljaren nederst till vänster kan jag växla mellan karta och flygfoto. Ovanför kartan finns en funktion för att ladda upp GIS-filer som beskriver arbetsområdet. Genom att klicka på Ladda upp geografisk data och sedan välj filer kan jag välja bland filerna som finns på min enhet. Jag definierar filformat samt koordinatsystem och klickar sedan på ladda upp. Jag stänger denna eftersom jag vill använda Ledningskollens egna verktyg för att markera området.

Överst till höger finns mina verktyg för att rita in mitt arbetsområde. Jag klickar på pennan för att få fram ritverktygsväljaren. Jag kan välja mellan pennverktyg, polygon eller linjesträckning. Jag väljer pennverktyget. När jag valt verktyg får jag fram ett reglage för att ställa in pennans tjocklek. Jag klickar och drar på kartan och ritar en cirkel. Jag kan ångra min senaste åtgärd genom att klicka på den cirkulära pilen uppe till höger. Ledningskollen stödjer inte ihåliga ytor, därför kommer mitt område fyllas i automatiskt när jag går vidare till nästa steg.

Det finns även ett suddgummi som kan användas för att korrigera markeringen. Det fungerar likadant som pennan.

Eftersom jag tänker gräva på flera närliggande platser samtidigt vill jag skapa ytterligare ett arbetsområde. Jag går till verktygsväljaren och väljer polygonverktyget. Med polygonverktyget sätter jag ut ett antal punkter i utkanten av mitt arbetsområde. Jag slutför sedan polygonen genom att klicka på startpunkten som är något större än de andra. Markeringen blir då en heltäckande yta. Jag kan nu justera geometrin genom att dra i punkterna.

Det sista området ska gå parallellt med en närliggande väg. Nu tar jag linjeverktyget. Jag placerar min första punkt intill vägen och placerar nya punkter där vägen ändrar riktning. Jag klickar på min senast placerade punkt för att slutföra linjen. Jag kan justera linjen genom att dra i punkterna. Jag använder reglaget för att välja linjens bredd.

Jag är klar med mina arbetsområden och trycker på Nästa steg. Eftersom en av markeringarna innehåller hål behöver jag godkänna att hålen fylls i.

Steg 2. Berörda ledningsägare.

På detta steg har jag möjlighet att välja bort ledningsägare från ärendet. Bortvalda ledningsägare kommer inte få någon information om ärendet. Man bör bara välja bort ledningsägare i undantagsfall. Jag klickar på Nästa steg.

Steg 3. Beskriv markarbetet.

Här anger jag allmän information om mitt projekt. Jag ger ärendet benämningen Vägarbete. Jag behöver även välja ett startdatum för mitt markarbete. Jag klickar på kalendern och väljer ett kommande datum. Om jag väljer ett datum som är för långt fram i tiden kommer systemet att säga ifrån eftersom ärendet har en viss giltighetstid. Jag behöver även välja ett syfte, en arbetsmetod och estimerat grävdjup. I det här exemplet skapar jag ärendet på uppdrag av ett annat företag. Jag anger deras företagsnamn i rutan för Uppdragsgivare. Det finns även några andra frivilliga och kompletterande fält samt möjligheten att ladda upp en fil. Jag lämnar dessa tomma och klickar på Nästa steg.

Steg 4. Ange kontaktuppgifter.

Här anger jag den e-postadress som ska ta emot underlag från ledningsägarna. Här är användarens e-postadress förifylld men det går att ändra till en annan adress. Jag kan även ställa in om jag vill få extra aviseringar från Ledningskollen under ärendets process. Jag klickar sedan på Nästa steg.

Steg 5. Ange kontakt vid utsättning.

Här ska jag ange en person som ledningsägaren ska kunna kontakta vid eventuella frågor gällande utsättning. Även här är användarens uppgifter förifyllda men kan ändras. Jag behöver även ange en närliggande adress. Jag klickar på Välj en adress och ser förslag utifrån mina markerade områden. Jag kan även välja Inget av ovanstående och manuellt skriva in en adress. Jag klickar sedan på Nästa steg.

Sammanställning.

På sammanställningen kan jag granska uppgifterna en sista gång. Man kan inte göra några ändringar efter att ärendet skapats. Om jag vill ändra uppgifterna på något av stegen kan jag klicka på Ändra-knappen i det nedre högra hörnet på respektive ruta. När jag har kontrollerat mina uppgifter går jag vidare genom att klicka på Skicka ärendet-knappen.

Ärendet har nu skickats till ledningsägarna för hantering.

Var den här artikeln till hjälp?

Genom att trycka på Skicka så godkänner du att vi får behandla dina personuppgifter. Läs mer om hur Ledningskollen hanterar personuppgifter.