Vad är ISM för möte och vad handlade mötet om?
– ISM står bara för International Spring meeting, för att det är (nästan) vår i mitten av mars. Mötet handlade om att utbyta erfarenheter om utveckling, drift, förvaltning och användning av Ledningskollen och liknande system runt om i Europa. Vi har mycket gemensamt och därför mycket att lära av varandra.
Vilka länder var med?
– Utöver vår värd, Holland, deltog representanter från Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland och delstaten Flandern i Belgien.
Fungerar systemen i de olika länderna på samma sätt?
– Nej, även om alla har samma syfte, att minska risken för att markarbete skadar befintlig infrastruktur så görs det på lite olika sätt. Gemensamt är att det är den som behöver informationen som via en webbtjänst anger var, när, hur och varför som ett markarbete ska utföras. Ärendet tilldelas sedan berörda ledningsägare, så långt är det lika men sen skiljer det sig åt. I Flandern och Holland så skickar ledningsägarna sina svar tillbaka till tjänsten, när alla svarat får den som skapat ärendet meddelande om att svaren finns att hämta. I Sverige, som du vet, skickar ju varje ledningsägare sitt svar direkt till frågaren.
– Danmark har idag ett system som fungerar ungefär som vårt men håller på att utveckla sitt system för att fungera ungefär som i Flandern och Holland.
I Sverige kan ju Ledningskollen användas för Utbyggnadslagen, är det likadant i de andra länderna?
– Utbyggnadslagen baseras på ett EU-direktiv och alla länder (även Norge, fast de inte är med i EU) har implementerat direktivet i egen lagstiftning men på lite olika sätt. Det innebär också att SIP, singel information point fungerar lite olika. Läs mer om hur bredbandsutbyggare och nätinnehavare kan använda Ledningskollen.
Vad tar ni med er hem till Sverige och Ledningskollen?
– För det första värdet av att träffas så här, det ger perspektiv på våra egna med- och motgångar att höra vad andra uppnått och vad de jobbar med. Men så finns det förstås några mer konkreta saker som vi ska titta vidare på under året.
Kommer det här internationella samarbetet fortsätta?
– Ja, det hoppas vi. När vi drog igång arbetet med Ledningskollen var en av våra första aktiviteter att jag och Erik Wedin åkte ner och hälsade på kollegorna i Danmark, det var 2007. Sen dess har vi haft flera träffar med dem och 2015 åkte vi gemensamt ner och hälsade på i Holland. Det kan man väl säga vara startskottet för detta samarbete som sen fortsatt med möte i Köpenhamn i december 2016 och i Bryssel i januari 2018. Utan att bestämma något var ändå deltagarna intresserade av att fortsätta och vill träffas igen om ett drygt år, avslutar Jörgen.