Rita i kartan

Först måste du lokalisera det område som du tänker arbeta på. Detta kan du göra genom att skriva in adressen i sökfältet högst upp. Dock finns inte alla adresser inlagda. Detta beror på de register vi har att förlita oss på. Om din adress inte finns så kan du testa att ta sikte på en större ort/samhälle. När du trycker på "Sök'"dyker det upp förslag på träffar. Tryck på den träff som stämmer överens med ditt område. En blå markör kommer nu att synas på kartan.

Ifall du befinner dig på den plats där du har tänkt att utföra markarbetet kan du klicka på ikonen som ser ut som ett kikarsikte (Hitta min position). Systemet kommer då att försöka lokalisera var du befinner dig.

Zooma in på markören genom att använda verktyget längst ner till vänster i skärmen. Tryck på plustecknet för att stegvis zooma in. När du kommer tillräckligt nära ändras kartan till ett flygfoto. För att växla tillbaka till en grafisk karta för du muspekaren över de tre pappersarken längst ner till höger på kartan och väljer "Karta'" Det har ingen betydelse om du väljer att rita på kartan eller på flygfotot.

När du har lokaliserat det område som du tänker arbeta på så väljer du en av de tre geometriska figurerna (polygon, cirkel eller linje). Välj den som passar ditt arbete bäst och klicka på den en gång. Klicka sedan i mitten av det tilltänkta grävområdet. OBS! Klicka på själva kartan - inte på den blåa markören.

Beroende på vilken geometri du valde så justeras storleken på området på olika sätt. Med cirkel, linje och polygon kan du ändra placering och storlek genom att klicka och dra på de vita punkterna. När du har markerat det område där du ämnar att utföra markarbetet anger du ett planerat grävdjup och klickar du på "Spara". Du kan nu välja att rita ut en ny geometri eller gå vidare i processen genom att klicka på "Nästa".

Var den här artikeln till hjälp?